-
Zastosowanie
- Do nadziewania ciast, ciastek, wyrobów piekarskich poddanych procesowi wypieku (w temperaturach 180–220°C).
- Wyroby, do których może być stosowany to: ciastka francuskie typu croissant, rogale drożdżowe, pączki, babeczki, muffiny, kruche ciastka zapiekane z nadzieniem.
- Odpowiednie do zapiekania w ciastach zamkniętych (croissanty, rogale, babeczki, muffiny)- po wypieku których zachowuje kremową i półpłynną konsystencję.
- W ciastach otwartych i półotwartych typu drożdżówki, dekorowane bułeczki- utrzymują gładką strukturę i intensywny smak.
- W produktach nadziewanych i mrożonych, po wypieku zachowują smak i pierwotną gładką, półpłynną konsystencję.
- Mogą być stosowane jako cover krem do oblewania i dekoracji tortów, lekkich deserów i monoporcji. Na powierzchni dekorowanych produktów tworzą dobrze kryjącą, delikatną elastyczną warstwę o wyraźnym połysku.
- Odpowiednie do zastosowań na zimno: nadziewania, smarowania i dekoracji ciast, ciastek czy gofrów
- Odpowiednie do przygotowania lekkich mas kremowych poprzez połączenie z bitą śmietaną czy mascarpone.
-
Sposób użycia
- W temperaturze otoczenia kremy termostabilne posiadają delikatną smarowną konsystencję umożliwiającą wygodne dozowanie prosto z opakowania.
- Konsystencja kremu może być modyfikowana, poprzez lekkie podgrzanie w celu rozluźnienia, lub lekkie wychłodzenie w lodówce (7-8oC) w celu usztywnienia, zależnie od zastosowania oraz techniki nadziewania.
- Nadziewany wyrób może zostać wypieczony od razu po nadziewaniu lub zamrożony do czasu odpieku. Po wypieku krem w produkcie zachowuje swoje pierwotne właściwości.
- W zastosowaniu jako cover krem, można dodawać olej roślinny (słonecznikowy, rzepakowy), w dozie 5- 15%, zależnie od preferowanej grubości oblania.
- Przygotowanie mas kremowych na bazie bitej śmietany lub masacrpone analogicznie jak dla kremów smarownych Bellaria.
-
Przechowywanie i trwałość
Temperatura 15–20oC, optymalnie 18oC, wilgotność względna RH <75%. Okres trwałości w zalecanych warunkach, w zamkniętym opakowaniu: 6 miesięcy.