-
Zastosowanie
Ze względu na intensywny aromat kawy, stosowana jako dodatek do:
-
Mas kremowych oraz mas na bazie bitej śmietany, używanych do przekładania tortów, ciast biszkoptowych, rolad.
-
Mas lodowych, w lodach o smaku kawowym, mocca, caffe latte.
-
Nadzień cukierniczych – stosowanych do pralin oraz wyrobów piekarskich i cukierniczych.
-
Jako składnik półproduktów cukierniczych typu sosy czy kremy kawowe.
-
Bezpośrednio jako dodatek do ciasta, w celu nadania smaku i barwy ciastom kruchym oraz biszkoptowym.
-
-
Sposób użycia
Pasta kawowa w formie jednorodnej zawiesiny może być używana bezpośrednio do poszczególnych zastosowań, zgodnie z zalecanym dozowaniem (wskazanym poniżej).
-
Uwagi praktyczne
Dozowanie pasty kawowej: w masach kremowych i lodach: od 2 do 10%,
a w cieście od 5 do 15%, zależnie od pożądanej intensywności smaku i barwy.Podczas przechowywania pasta kawowa może ulegać rozwarstwieniu, powodując migrację fazy tłuszczowej na powierzchnię oraz sedymentację cząstek stałych na dnie opakowania (wiadra). W takiej sytuacji należy pastę intensywnie wymieszać (przy użyciu blendera) w celu uzyskania jednorodnej zawiesiny.
-
Przechowywanie i trwałość
W nienaruszonym opakowaniu przechowywać w temperaturze 12–18 °C oraz wilgotności względnej powietrza RH < 75% przez okres 12 miesięcy.