• Zastosowanie Zastosowanie

    Ze względu na intensywny aromat kawy, stosowana jako dodatek do:

    • Mas kremowych oraz mas na bazie bitej śmietany, używanych do przekładania tortów, ciast biszkoptowych, rolad.

    • Mas lodowych, w lodach o smaku kawowym, mocca, caffe latte.

    • Nadzień cukierniczych – stosowanych do pralin oraz wyrobów piekarskich i cukierniczych.

    • Jako składnik półproduktów cukierniczych typu sosy czy kremy kawowe.

    • Bezpośrednio jako dodatek do ciasta, w celu nadania smaku i barwy ciastom kruchym oraz biszkoptowym.

  • Sposób użycia Sposób użycia

    Pasta kawowa w formie jednorodnej zawiesiny może być używana bezpośrednio do poszczególnych zastosowań, zgodnie z zalecanym dozowaniem (wskazanym poniżej).

  • Sposób użycia Uwagi praktyczne

    Dozowanie pasty kawowej: w masach kremowych i lodach: od 2 do 10%,
    a w cieście od 5 do 15%, zależnie od pożądanej intensywności smaku i barwy.

    Podczas przechowywania pasta kawowa może ulegać rozwarstwieniu, powodując migrację fazy tłuszczowej na powierzchnię oraz sedymentację cząstek stałych na dnie opakowania (wiadra). W takiej sytuacji należy pastę intensywnie wymieszać (przy użyciu blendera) w celu uzyskania jednorodnej zawiesiny.

  • Przechowywanie i trwałość Przechowywanie i trwałość

    W nienaruszonym opakowaniu przechowywać w temperaturze 12–18 °C oraz wilgotności względnej powietrza RH < 75% przez okres 12 miesięcy.

Masa czekoladopodobna Produkty

Pasta kawowa

 

pasta-kawowa-produkty