• Zastosowanie Zastosowanie

    • Do oblewania lodów metodą zanurzenia lub natrysku w średnio- oraz wielkoprzemysłowych zakładach produkcyjnych.

    • Do oblewania lub dekoracji lodów oraz deserów lodowych w skali rzemieślniczej – manufaktury i lodziarnie.

    • Do oblewania lub dekorowania owoców mrożonych.

  • Sposób użycia Sposób użycia

    • Polewę w formie zestalonej upłynnić w temperaturze 40–45 °C.

    • Upłynnianie: w skali przemysłowej w zbiornikach z płaszczem wodnym zaopatrzonych w mieszadło (prędkość mieszania 12–15 rpm), w skali rzemieślniczej na łaźni wodnej, dokładnie mieszając.

    • Korpusy lodowe oblewać w temperaturze 27–30 °C, zależnie od pożądanego stopnia oblania.

  • Sposób użycia Uwagi praktyczne

    • Upłynniona polewa podczas przechowywania ulega rozwarstwieniu, gdyż faza tłuszczowa migruje na powierzchnię, a cząstki stałe ulegają sedymentacji na dnie zbiornika. Jest to zjawisko charakterystyczne dla płynnych, wysokotłuszczowych produktów o charakterze zawiesiny. Dokładne wymieszanie pozwala na uzyskanie jednorodnej konsystencji. Aby zapobiec rozwarstwieniu zaleca się ciągłe mieszanie polew podczas przechowywania.

    • Zjawisko migracji tłuszczu na powierzchnię zachodzi również w polewach przechowywanych w formie zestalonej (w kartonie). Dlatego zaleca się upłynnianie całej porcji zawartej w oryginalnym opakowaniu (karton 25 kg) w celu zachowania jej właściwości. W sytuacji, gdy użycie ilości 25 kg nie jest możliwe, polewę należy porcjować odcinając plastry od góry do dołu kartonu. Taki sposób porcjowania pozwoli na zachowanie właściwej proporcji między cząstkami stałymi, skoncentrowanymi na dnie kartonu, a miękka warstwą o podwyższonej zawartości tłuszczu na powierzchni.

  • Przechowywanie i trwałość Przechowywanie i trwałość

    Polewy do lodów w formie płynnej: przechowywać mieszając w zbiornikach z płaszczem wodnym, w temperaturze 40–45 °C. Okres przydatności płynnej polewy w temperaturze 40 °C – od 3 do 6 tygodni od daty produkcji, zależnie od typu polewy.

    Polewy w formie zestalonej (karton 25 kg): temperatura 2–16 °C, wilgotność względna powietrza RH < 75%, 12 miesięcy w nienaruszonym opakowaniu. Polewę Biaczek przechowywać w temperaturach 5–12 °C, RH < 75% przez okres 12 miesięcy. Przechowywać w suchym, wentylowanym pomieszczeniu, wolnym od obcych zapachów.

  • Własności produktu Własności produktu

    Polewy lodowe prezentowane w ofercie Terravita oparte są na unikalnej kompozycji fazy tłuszczowej bazującej na oleju kokosowym. Polewy te tworzą szybko zastygające powłoki, charakteryzując się odpowiednią elastycznością oraz dopasowaniem do korpusów lodowych. Starannie wypracowane receptury oraz unikalny proces produkcji pozwalają uzyskać różne zakresy płynności oraz grubości oblania lodów, zależnie od indywidualnych potrzeb naszych Klientów.

    Charakterystyka

    Polewy Terravita dostępne są w trzech kategoriach. Najszlachetniejsza z niech to polewy z dodatkiem czekolady (Deczek, Biaczek, Melka II, Polar Mleczny). Dwie kolejne to klasyczne polewy o smaku czekoladowym (Polar) i mlecznym (Biały Polar) oraz kategoria polew smakowych o nutach orzecha arachidowego (Polnuts) i truskawki (Poltrusk). Unikalną propozycję stanowi baza do polew owocowych pozwalająca na skomponowanie indywidualnego połączenia smaków i barw, zależnie od preferencji Klienta oraz walorów sensorycznych ostatecznego produktu.

Masa czekoladopodobna Produkty

Polewy lodowe