O smaku arachidowo-kakaowym oraz barwie brązowej.
Forma: zestalona
Polewy zastygające do lodów lub mrożonych rożków. Tworzą chrupiącą, cienką warstwę na oblewanym wyrobie. Podkreślają i uzupełniają smak produktu.
Polewy lodowe marki Terravita do stosowania zarówno w skali przemysłowej jak i rzemieślniczej:
Polewy lodowe w formie zestalonej: przechowywać w suchym, wentylowanym pomieszczeniu, wolnym od obcych zapachów w temp. 2-16°C, przy wilgotności względnej powietrza RH < 75%, w nienaruszonym opakowaniu przez okres 12 miesięcy.
Polewy lodowej w formie płynnej (cysterna/zbiornik): przechowywać mieszając w zbiornikach z płaszczem wodnym, w temp. 40-45°C. Okres przydatności płynnej polewy w temp. 40°C – od 3 do 6 tygodni od daty produkcji, zależnie od typu polewy.
Polewy lodowe prezentowane w ofercie Terravita oparte są na unikalnej kompozycji fazy tłuszczowej bazującej na oleju kokosowym. Polewy te tworzą szybko zastygające powłoki, charakteryzujące się odpowiednią elastycznością oraz dopasowaniem do korpusów lodowych. Starannie wypracowane receptury oraz unikalny proces produkcji pozwalają uzyskać różne zakresy płynności oraz grubości oblania lodów, zależnie od indywidualnych potrzeb naszych klientów.
Charakterystyka
Polewy Terravita dostępne są w trzech kategoriach. Najszlachetniejsza z nich to polewy z dodatkiem czekolady (Deczek, Melka II, Polar Mleczny). Dwie kolejne to klasyczne polewy o smaku czekoladowym (Polar) i mlecznym (Biały Polar) oraz kategoria polew smakowych o nutach orzecha arachidowego (Polnuts) i truskawki (Poltrusk). Unikalną propozycję stanowi baza do polew owocowych pozwalająca na skomponowanie indywidualnego połączenia smaków i barw, zależnie od preferencji klienta oraz walorów sensorycznych ostatecznego produktu.
Upłynniona polewa podczas przechowywania ulega rozwarstwieniu, gdyż faza tłuszczowa migruje na powierzchnię, a cząstki stałe ulegają sedymentacji na dnie zbiornika. Jest to zjawisko charakterystyczne dla płynnych, wysokotłuszczowych produktów o charakterze zawiesiny. Dokładne wymieszanie pozwala na uzyskanie jednorodnej konsystencji. Zaleca się ciągłe mieszanie polew podczas przechowywania, aby zapobiec ich rozwarstwieniu.
Migracja tłuszczu na powierzchnię występuje także w przypadku polew przechowywanych w postaci zestalonej. Zalecane jest więc rozpuszczenie całej zawartości oryginalnego opakowania, aby zachować jej właściwości.