Zapytaj technologa

Chcesz wiedzieć więcej? Masz dodatkowe pytania lub wątpliwości, skontaktuj się z technologiem Terravita.

telefon607 585 119 e-mailtechnolog@terravita.pl
  • 1.

    Zasady łączenia kremów ze śmietaną

    Krem (upłynniony) łączony z mocno schłodzona ubitą śmietaną (30% - 36% tłuszczu) powinien mieć temperaturę 28 – 30°C i być dozowany małymi porcjami, aby zapobiec opadnięciu napowietrzonej masy kremowej. Więcej »

    Krem może być optymalnie łączony ze śmietaną w ilościach do 25%-35%, zależnie od pożądanej intensywności smaku i barwy. Przed przekładaniem lub dekoracją tortów i ciast, krem powinien zostać dokładnie rozprowadzony w śmietanie do  uzyskania jednorodnej masy

  • 2.

    Jak przygotować kremy do użycia?

    W temperaturze pokojowej kremy cukiernicze Terravita, zależnie od rodzaju i kompozycji, posiadają konsystencję od zwartej, poprzez półstałą, do mazistej, smarownej. W zależności od zastosowania ich konsystencja może zostać zmodyfikowana (upłynniona) przez lekkie podgrzanie. Więcej »

    Kremy stosowane do smarowania i przekładania wafli i ciastek mogą być dozowane w niezmienionej postaci bezpośrednio z opakowania.  Inne zastosowania (dodatek do nadzień i mas kremowych) wymagają delikatnego upłynnienia w temperaturze 40 – 45°C . Upłynnianie w skali przemysłowej przebiegać powinno w izotermicznych zbiornikach z płaszczem wodnym wyposażonych w mieszadło, a w skali rzemieślniczej na łaźni wodnej.

  • 3.

    Do czego przeznaczone są kremy cukiernicze Terravita?

    Kremy cukiernicze Terravita to uniwersalny półprodukt cukierniczy dający rzemieślnikom szerokie możliwości zastosowań. Mogą by stosowane samodzielnie lub w połączeniu z innymi surowcami tłuszczowymi. Więcej »

    Krem stosowany bezpośrednio, po lekkim rozluźnieniu konsystencji dobrze nadaje się jako nadzienie do przekładania wafli, ciastek typu markizy czy muszelki. Kremy cukiernicze dobrze łączą się z surowcami mlecznymi o wysokiej zawartości tłuszczu: śmietaną 30 -  36%, serkiem mascarpone czy masłem, z którymi po ubiciu i napowietrzeniu tworzą puszystą masę.

Zapytaj technologa

Chcesz wiedzieć więcej? Masz dodatkowe pytania lub wątpliwości, skontaktuj się z technologiem Terravita

telefon+48 12 234 23 23 e-mailtechnolog@terravita.pl