Zapytaj technologa

Chcesz wiedzieć więcej? Masz dodatkowe pytania lub wątpliwości, skontaktuj się z technologiem Terravita.

telefon607 585 119 e-mailtechnolog@terravita.pl
  • 1.

    Jak przechowywać polewy zastygające?

    Zestalona polewa podczas przechowywania może ulegać rozwarstwieniu, gdyż faza tłuszczowa migruje na powierzchnię, a cząstki stałe opadają na dno opakowania.
    Więcej »

    Jest to zjawisko charakterystyczne dla płynnych, wysokotłuszczowych produktów o charakterze zawiesiny, a dokładne wymieszanie pozwala na uzyskanie jednorodnej konsystencji. O ile to możliwe zaleca się upłynnianie całej porcji zawartej w oryginalnym opakowaniu w celu zachowania jej właściwości. W sytuacji, gdy użycie całej ilości 5 kg nie jest możliwe, potrzebną porcję polewy należy dozować poprzez odkrojenie kawałka od góry do dołu wiaderka, zbierając w ten sposób równomiernie cząstki stałe z dna oraz warstwę tłuszczową zgromadzoną na powierzchni wiaderka.

  • 2.

    W jaki sposób oblewać lody polewą zastygającą?

    Polewę nanosić poprzez zanurzenie lodów lub oblanie. Należy odczekać chwilę do jej zastygnięcia i utworzenia chrupiącej warstwy na lodach.
    Więcej »

  • 3.

    Jak upłynnić polewy w skali rzemieślniczej?

    W skali rzemieślniczej polewę upłynniać można na dwa sposoby: Więcej »

    a) w łaźni wodnej: wystarczy metalowa miska ze stali nierdzewnej, umieszczona na rondlu z wodą o temperaturze 50°C  - 55°C . Miska powinna szczelnie przylegać do rondla, przeciwdziałając wydostawaniu się pary wodnej.
    b) w popularnych urządzeniach gastronomicznych typu Bemar lub Choco-melter (topielnik do czekolady). Stosując te urządzenia polewę należy umieścić bezpośrednio w misie ze stali nierdzewnej regulując temperaturę ogrzewania na zakres 50 -55°C 

  • 4.

    Jak przygotować polewę lodową do zastosowania?

    Nasze polewy lodowe dla rzemieślników oferowane są w wiaderkach 5 kg (dla rzemieślników, manufaktur, lodziarni czy kawiarni) oraz w kartonach 25 kg dla mniejszego przemysłu. Więcej »

     W celu oblania lodów należy odkroić z wiaderka lub kartonu (kawałek od góry do dołu) potrzebną porcję polewy i upłynnić w temperaturze 40°C – 45°C.

Zapytaj technologa

Chcesz wiedzieć więcej? Masz dodatkowe pytania lub wątpliwości, skontaktuj się z technologiem Terravita

telefon+48 12 234 23 23 e-mailtechnolog@terravita.pl