Brownie (Ciasto czekoladowe)

Składniki

Składniki
na ciasto

  • Czekolada Gorzka 60% w płatkach 200g
  • Kostka masła 200g
  • Mąka pszenna 100g 
  • 6 jaj 
  • Cukier 300g 
  • Orzechy włoskie łuskane 50g (opcjonalnie)  
Składniki

Składniki
na polewę

  • Czekolada 60% gorzka w płatkach 100g 
  • Śmietana 30% lub 36% 100ml
  • Łyżka stołowa masła (~10g) 

Ciasto

  • Formaokoło 35cm x 25cm lub okrągła o średnicy około 35cm.
  • Temperatura200°C
  • Minutnik18-20 minut

PrzepisPrzygotowanie ciasta

Przygotowanie masy czekoladowej

Czekoladę w płatkach umieścić w stalowej miseczce i upłynnić na łaźni wodnej w temperaturze max. 80°C. Kostką masła rozpuścić w rondlu i połączyć z upłynnioną czekoladą dokładnie miesząc do uzyskania jednorodnej masy.

Przygotowanie ciasta

Jajka ubić  mikserem stopniowo dodając cukier do uzyskania puszystej masy. W misce przesiać mąkę i stopniowo dodawać ubite z cukrem jajka oraz masę czekoladową przestudzoną do temperatury 38 - 40°C, powoli miksując do uzyskania jednorodnej konsystencji.

Dodać pokruszone orzechy i równomiernie rozprowadzić w masie czekoladowej. Gotową masę wylać na prostokątną formę wyłożoną pergaminem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 18-20 minut. Po wypieku ciasto powinno pozostać lekko wilgotne. Upieczone ciasto przestudzić, i oddzielić jego brzegi od blachy. Wyłożyć na deskę, odwracając formę do góry dnem. Pokroić w porcje o kształcie kwadratów.

Polewa

PrzepisPrzygotowanie polewy

W rondlu podgrzać śmietankę 30% lub 36%. Do ciepłej śmietanki dodać czekoladę w płatkach i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę masła, wymieszać, odstawić polewę do ostygnięcia. Gdy osiągnie temperaturę ca. 35- 37°C oblać kawałki brownie.

PrzepisPropozycja podania

W okresie jesienno - zimowym brownie można podawać ozdobione dowolnymi kruszonymi orzechami (np. włoskimi) i bakaliami.

W okresie letnim Brownie można serwować z owocami sezonowymi- truskawkami, malinami, jagodami oraz lodami waniliowymi.