Fantazja Kawowa

Przygotowana z szlachetnych półproduktów cukierniczych Terravita to elektryzująca porcja pozytywnej energii nie tylko dla wytwornych smakoszy. Nuta aromatycznej kawy w połączeniu z odżywczym orzechem laskowym, poprawi nastrój w długie jesienne i zimowe wieczory, a także sprawdzi się doskonale jako specjał na Świątecznym stole.

Składniki

Składniki
na biszkopt

  • 6 jajek ( białka oddzielone od żółtek, temperatura pokojowa)
  • 145 g cukru
  • 120g mąki pszennej tortowej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia
Składniki

Składniki
na masę

  • Śmietana 30%, mocno schłodzona, 650 ml- do aromatyzacji pastą kawową
  • Śmietana 30%, mocno schłodzona, 300 ml- do użycia bez aromatyzacji
  • Pasta kawowa 65% (Indeks KA-52-050), 50g (7% w masie śmietanowej)

Biszkopt

  • FormaForma prostokątna 40 x 25 cm
  • TemperaturaTemperatura: 170°C (termoobieg); 180°C (bez termoobiegu)
  • MinutnikCzas: 30- 40 minut

PrzepisPrzygotowanie biszkoptu

Białka ubić do uzyskania puszystej piany, stopniowo dodając cukier i mieszając do uzyskania jednorodnej masy. Ubite białka z cukrem połączyć z żółtkami. W osobnym naczyniu przesiać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, po czym dodać delikatnie mieszając do ubitej masy połączonej z żółtkami. Ciasto przełożyć do formy i wypiekać w zaleconych warunkach do uzyskania złocistego koloru. Upieczony biszkopt pozostawić do wystygnięcia, wyjąć z formy i podzielić na dwa płaty średniej grubości użyte na spodzie i pośrodku ciasta, oraz jeden cienki kładziony na wierzch.

Masa śmietanowa z pastą kawową Terravita

PrzepisPRZYGOTOWANIE MASY

Pastę kawową dokładnie wymieszać do ujednolicenia konsystencji. Odważyć 50 g. Śmietanę 30% ubić i powoli dodawać odważoną ilość pasty kawowej nieprzerwanie mieszając do uzyskania jednorodnej masy. Proponowana zawartość pasty kawowej pozwoli uzyskać masę o mocnym smaku i aromacie. Zależnie od ich pożądanej intensywności, dozowanie pasty kawowej w masie śmietanowej można modyfikować w granicach od 2% do 8%. W osobnym naczyniu ubić 300 ml śmietany 30%. Pozostawić bez dodatków w celu przygotowania wierzchu ciasta.

Krem Terravita na bazie orzecha laskowego 13% premium

Krem Na bazie orzecha laskowego 13% Premium stosować bezpośrednio do posmarowania warstw biszkopta.

PrzepisWYKONANIE FANTAZJI KAWOWEJ

Na dolny płat biszkopta nanieść grubą warstwę kremu Na bazie orzecha laskowego 13% Premium. Następnie nanieść obfitą warstwę masy śmietanowej z pastą kawową. Nałożyć środkową warstwą biszkopta i posmarować ją cieńszą warstwą kremu na Bazie Orzecha Laskowego 13% Premium. Nanieść delikatną warstwę czystej bitej śmietany bez dodatku. Całość przykryć cienkim płatkiem biszkopta i udekorować według uznania, posypując proszkiem kakaowym lub pokruszonymi płatkami czekolady gorzkiej 60% Terravita.