MINI TARTY Z KREMAMI TERRAVITA

Do przygotowania mini tart można zastosować kremy Terravita połączone z masą śmietanową, lub w samodzielnej postaci, po lekkim upłynnieniu ich konsystencji umożliwiającym dozowanie z rękawa cukierniczego. Do stworzenia przekąski można wykorzystać dostępne na rynku mini tarty z kruchego ciasta, o możliwie małym rozmiarze pozwalającym na przygotowanie mono-porcji.

Krem stosowany bez połączenia z masą śmietanową:

Rozluźnić konsystencję kremu poprzez ogrzanie na łaźni wodnej lub w cieplarce w temperaturze 38°C - 40°C. Nałożyć do rękawa cukierniczego, schłodzić delikatnie do lekkiego zgęstnienia i wyszprycować tartaletki końcówką o rozetkowym kształcie. Gotowe, można udekorować pokruszonymi płatkami czekolady gorzkiej 60%, ziarnem sezamu, pokruszonym orzechem laskowym, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami, zależnie od uznania.

Składniki

Składniki
na krem połączony z masą śmietanową

Kremy cukiernicze w połączeniu ze śmietaną

Przepis

Do mini tart można wykorzystać kremy o różnych smakach dostępne w ofercie Terravita, w tym np. smarowny krem na bazie orzecha laskowego 13%krem chałwowy czy krem truflowy

PrzepisPrzygotowanie

Kremy cukiernicze podgrzać na łaźni wodnej lub w cieplarce do temperatury około 40°C do lekkiego upłynnienia konsystencji. Śmietanę 30% ubić. Schłodzić krem do temperatury około 30-32°C tak aby nie zważył ubitej śmietany i powoli dodawać nieprzerwanie mieszając do uzyskania jednorodnej masy.

PrzepisPrzygotowanie mini tart

Schłodzoną masę śmietanową połączoną z kremem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką rozetkową i dozować do tartaletek. Tak przygotowana masa kremowa świetnie nadaje się jako fantazyjny dodatek do mini tart z owocami. Przekąskę schłodzić przed podaniem.