Składniki

KRUCHE CIASTO
składniki

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru  pudru
  • 50 g jaja
  • 100 g masła
  • sól

WYKONANIE

  • FormaForemki do tarttaletek średnica 6 cm
  • Temperatura170-180st.
  • Minutnik12-15 min

Przepiswykonanie tartaletki

 

Masło w  temperaturze pokojowej i resztę składników jednocześnie wymieszać w mikserze planetarnym za pomocą płaskiego mieszadła, ok. 5 minut na średnich obrotach,  do uzyskania jednolitej konsystencji.  

Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 3 godziny.

Ciasto wałkujemy na grubość 4-5mm i wycinamy potrzebny kształt w zależności od foremki do zapiekania tarty. 

Wypiekamy w temperaturze 170-180oC  około 12-15 minut do uzyskania jednolitej złocistej barwy.

Składniki

ŻELKA MALINOWA
składniki

  • 500 g pulpy malinowej
  • 50 g świeżych malin
  • 50 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • 60 g wody

PrzepisWYKONANIE

Żelatynę zamoczyć w zimnej  wodzie. Pulpę malinową zagotować z cukrem i świeżymi malinami. Schłodzić maliny z cukrem do około 45-50oC dodać masę żelatynową, dokładnie wymieszać. Gotową konfiturę chłodzić w lodówce przez 12 godzin.

 

Składniki

GANACHE
składniki

PrzepisWYKONANIE

Śmietanę  oraz syrop glukozowy zagotować i od razu wrzucić do wysokiego pojemnika  z czekoladą w kostkach (czekolada może być wcześniej pokrojona i rozpuszczona) i blendować.  Dodać mascarpone w temperaturze pokojowej, zmiksować na  jednolitą konsystencję.

Gotową masę wylać do płaskiego pojemnika, przykryć  folią i schłodzić przez noc.

Gotowy, schłodzony ganache ubić na szybkich obrotach.

Konsystencja przypomina sztywny maślany krem.

Gotowy ganache włożyć do worka cukierniczego z  odpowiednią końcówką i szprycować potrzebny kształt.

PrzepisSKŁADANIE

Dno wcześniej przygotowanej tartaletki  smarujemy  konfiturą malinową za pomocą łyżki (konfitura temperatury pokojowej lub od razu po wyciagnięciu z lodówki),  około 20-25g konfitury na jedną tartaletkę.

Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy po całości tartaletki ubity ganache w temperaturze nie wyższej 20oC.

Dekorujemy świeżymi owocami, skórką z limonki lub pomarańczy.