TORT CHAŁWOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM (o średnicy 25 cm)

Można też wykonać na blasze prostokątnej i serwować w postaci kostek bankietowych

Składniki

Składniki
na biszkopt

  • 6 jajek ( białka oddzielone od żółtek, temperatura pokojowa)
  • 145 g cukru
  • 120g mąki pszennej tortowej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia

 

Składniki

Składniki
na mus

Składniki

Składniki
na masę

Składniki

Składniki
na polewę

  • 100 g czekolady gorzkiej 60%
  • 100 ml śmietanki UHT 30%
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • Ziarno sezamu do dekoracji

Biszkopt

  • FormaForma o średnicy 25 cm
  • Temperatura170°C (termoobieg); 180°C (bez termoobiegu)
  • Minutnik30- 40 minut

PrzepisPrzygotowanie biszkoptu

Białka ubić do uzyskania puszystej piany, stopniowo dodając cukier i mieszając do uzyskania jednorodnej masy. Ubite białka z cukrem połączyć z żółtkami. W osobnym naczyniu przesiać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, po czym dodać delikatnie mieszając do ubitej masy połączonej z żółtkami. Ciasto przełożyć do formy i wypiekać w zaleconych warunkach do uzyskania złocistego koloru. Upieczony biszkopt pozostawić do wystygnięcia, wyjąć z formy i podzielić na cztery równe płaty.

Mus czekoladowy

PrzepisPrzygotowanie musu

Upłynnienie czekolady w kąpieli wodnej:

czekoladę w płatkach (lub tabliczkę) upłynniać mieszając na łaźni wodnej nie przekraczając temperatury 80°C .

Przygotowanie musu czekoladowego do przekładania:

rozpuszczoną czekoladę przestudzić do temperatury 30- 32°C , jednak tak aby zachowywała płynność i nie zaczęła jeszcze krystalizować. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo, mieszając, dodać rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę i mieszać aż połączy się ze śmietaną tworząc jednorodną masę. Odstawić do lodówki i zastosować do przekładania środkowej warstwy tortu.

Masa śmietanowa z kremem chałwowym premium

PrzepisPrzygotowanie masy

Krem Chałwowy Premium podgrzać na łaźni wodnej lub w cieplarce do temperatury około 45°C do lekkiego upłynnienia konsystencji. Śmietanę 30% ubić i powoli dodawać krem nieprzerwanie mieszając do uzyskania jednorodnej masy.

Polewa na tort na bazie gorzkiej czekolady 60%:

PrzepisPrzygotowanie polewy

śmietanę zagotować i dodać czekoladę gorzką 60% w płatkach, mieszając do rozpuszczenia czekolady. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Ostudzić, nie dopuszczając jednak do zestalenia.

PrzepisWykonanie tortu

Płaty biszkoptu przekładać masami kremowymi w następujący sposób: dolna oraz górna warstwa kremu – masa śmietanowa z Kremem Chałwowym Premium, środkowa warstwa kremu - mus czekoladowy. Tort mocno wychłodzić i oblać ostudzoną polewą, dokładnie rozprowadzając ją na wierzchu i bokach. Dowolnie udekorować np. posypując ziarnem sezamu.