Miód podgrzać z cukrem, anyżem i przyprawą do piernika. Odstawić na bok. Do miski wsypać mąki i sodę. Wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód. Zagnieść ciasto. Schłodzić. Następnie wałkować na grubość 3-4 mm. Piec przez ok. 6 min w temp. 180°C. Odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić. Piernik pokruszyć i wymieszać z prażynkami lub płatkami. Dodać czekoladę, a następnie rozpuszczone masło i ponownie wymieszać całość. Uzyskaną masę rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Schłodzić. Wykroić spód do monoporcji o wielkości pasującej do foremek, których użyjemy do złożenia deseru.
Śliwki umyć i wypestkować, włożyć do garnka i zalać wodą. Podgrzewać na małym ogniu ok. 2 h, mieszając od czasu do czasu. Gdy objętość śliwek zmniejszy się, dosypać cukier. Smażyć do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę zagotować z przyprawami. Dodać żelatynę do gorącej śmietany, następnie zalać nią czekoladę. Całość zblendować. Po ostudzeniu masy do temp. 35°C wymieszać ją z ubitą śmietaną. Odstawić do schłodzenia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wodę zagotować z cukrem i syropem glukozowym do temp. 103°C. Dodać namoczoną żelatynę, dobrze wymieszać. Zalać tym czekoladę i zblendować. Dodać mleko skondensowane i jeszcze raz zblendować. Odstawić do ostygnięcia.
Do foremki silikonowej wlać mus piernikowy, boki dokładnie wygładzić łyżką. Do środka musu nałożyć porcję powideł śliwkowych. Następnie zamknąć formę przygotowanymi wcześniej krążkami z crunchu piernikowego. Tak przygotowane formy zamrozić. Zamrożone musy wyjąć z foremek i oblewać czekoladowym glacage (o temp. 35°C). Po zastygnięciu polewy udekorować według uznania.
Food Cost - kalkulator