O smaku czekoladowym, pochodzącym z kakao o obniżonej zawartości tłuszczu oraz miazgi kakaowej oraz barwie brązowej.
Forma: zestalona / twarda
Kremy tłuszczowe o wielu zastosowaniach. Bezpośrednio do przekładania wyrobów ciastkarskich oraz przygotowywania nadzień wyrobów cukierniczych w połączeniu ze śmietaną czy mascarpone. Do nadziewania po wypieku.
Kremy cukiernicze Terravita dzięki swej kompozycji oraz walorom sensorycznym stosowane są w wielu kategoriach wyrobów cukierniczych, nadając im charakterystyczny smak, aromat i kolor. Dostępne są w dwóch kategoriach: Classic i Premium, różniących się recepturą oraz właściwościami.
Kremy cukiernicze Classic to gama uniwersalnych smaków i barw, łączących nuty mleka, toffi, kokosa, orzecha i czekolady, stanowiących niezastąpiony element w pracowni każdego cukiernika:
Okres przechowywania w nienaruszonym fabrycznie zamkniętym opakowaniu w temp. 12-18°C, przy wilgotności względnej powietrza RH <75%: 12 miesięcy.
Krem (upłynniony) łączony z mocno schłodzoną bitą śmietaną (30-36% tłuszczu) powinien mieć temp. 28-30°C i być dozowany małymi porcjami, aby zapobiec zważeniu napowietrzonej masy kremowej. Krem może być optymalnie łączony ze śmietaną w ilościach do 25-35% – zależnie od pożądanej intensywności smaku i barwy. Przed przekładaniem lub dekoracją tortów i ciast, krem powinien zostać dokładnie rozprowadzony w śmietanie do uzyskania jednorodnej masy.