Białka ubić do uzyskania puszystej piany, stopniowo dodając cukier i mieszając do uzyskania jednorodnej masy. Ubite z cukrem białka połączyć z żółtkami. W osobnym naczyniu przesiać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, po czym dodać, delikatnie mieszając, do ubitej masy. Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 170°C (z termoobiegiem) lub w temp. 180°C (bez termoobiegu) przez 30-40 min, aż uzyska złocisty kolor. Upieczony biszkopt pozostawić do wystygnięcia. Wyjąć z formy i podzielić na cztery równe blaty.
Czekoladę upłynnić, mieszając na łaźni wodnej, nie przekraczając temp. 80°C. Rozpuszczoną czekoladę przestudzić do temp. 30-32°C, jednak tak, aby zachowywała płynność i nie zaczęła krystalizować. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo mieszając, dodać rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę i kontynuować mieszanie, aż masa połączy się ze śmietaną, tworząc jednolitą masę. Odstawić do lodówki. Stosować do przekładania środkowej warstwy tortu.
Krem chałwowy podgrzać na łaźni wodnej lub w cieplarce do temp. ok. 45°C, doprowadzając do lekkiego rozpuszczenia konsystencji. Śmietanę ubić. Stopniowo dodawać krem, aż powstanie jednolita masa.
Śmietanę zagotować, dodać czekoladę, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Ostudzić, nie dopuszczając jednak do zestalenia.
Blaty biszkoptu przekładać masami kremowymi w następujący sposób: dolna oraz górna warstwa kremu – masa śmietanowa z kremem chałwowym, środkowa warstwa kremu – mus czekoladowy. Tort mocno schłodzić i polać ostudzoną polewą, dokładnie rozprowadzając ją na wierzchu i bokach. Udekorować czekoladą lub świeżymi owocami.
Food Cost - kalkulator